IP adressering


Hur [[IP-adress]]er delas ut

För att en dator skall fungera i ett nätverk måste den ha en IP-adress och som tidigare nämnts, en subnätmask. För att dessutom komma åt Internet behöver den adressen till Default Gateway och adressen till en DNS-server. Detta kan som sagt ställas in manuellt, statisk adress, men om man har några datorer i nätverket blir det snabbt jobbigt att hålla reda på dessa. Då använder man [[DHCP]] för att dela ut adresser dynamiskt.

Statisk och dynamisk tilldelning av [[IP-adress]].

  • Statisk tilldelning – administratören konfigurerar manuellt datorernas [[IP-adress]], subnetmask och [[default gateway]] till [[DNS]]-servern på alla enheter. Detta arbete tar mycket tid och måste dokumenteras noggrant. Fördelen är att man får större kontroll på IP-numren vilket ökar säkerheten, samt att det är bra på enheter som inte bör byta IP-nummer, ex. skrivare och servrar som ska nås av användarna.
  • Dynamisk tilldelning – en [[DHCP]]-server delar automatiskt ut [[IP-adress]].
    [[IP-adress]]en lämnas tillbaka efter en viss tid och datorerna begär då ett nytt. Snabbare då många datorer kräver [[IP-adress]]. Kräver kunskap om DHCP.
[[DHCP]]-servrar

Dynamic Host Configuration Protocol ([[DHCP]]) är en nätverkstjänst som ger datorer möjligheten att bli automatiskt tilldelade inställningar från en server så att administratörer slipper att manuellt konfigurera varje nätverksdator. Datorer som är konfigurerade för att bli DHCP-klienter har ingen kontroll över inställningarna de får från DHCP-servern, och konfigurationen sker utan att datorns användare märker något. Varje gång du startar din dator på skolan kontaktar den en [[DHCP]]-server. Det kan vara en dator, [[router]] eller någon annan enhet som har en DHCP-server installerad. I hemmanät får ofta en ISR ([[Integrated Services Router]]) eller en integrerad [[router]] ett publikt [[IP-adress]]nummer från din ISP ([[Internet Service Provider]]) och delar sen ut privata [[IP-adress]]er till datorer och enheter på nätverket. Den integrerade routern blir då både en [[DHCP]]-klient och en [[DHCP]]-server. En sådan integrerad eller konsument[router]] kan dessutom innehålla flera andra tjänster ex. [[webbserver]], [[brandvägg]], Virtuellt privat nätverk (VPN, en. [[Virtual Private Network]]) och [[kryptering]].

[[DHCP]]- tillvägagångsätt

Så här går det till när en dator kontaktar en DHCP-server för att få ett [[IP-adress]]:

  1. [[DHCP]]-discover – Klienten broadcastar ut en förfrågan efter ett [[IP-adress]]. Den skickar med sin [[MAC-adress]] och hostnamn.
  2. [[DHCP]]-offer – Alla DHCP-servrar svarar med ett broadcast. Den inkl: ett erbjudet [[IP-adress]], subnetmask, lånetidslängden och serverns eget [[IP-adress]]. För att inte riskera [[IP-adress]] dubblett (om någon skrivit in [[IP-adress]] manuellt) pingas [[IP-adress]]en först.
  3. [[DHCP]]-request – Klienten svarar på det första erbjudandet det får genom ett broadcast till servern. De andra servrarna struntar då i förfrågan.
  4. [[DHCP]]-acknowledge – När servern fått klientens svar, skickar den ut en bekräftelse via unicast. Detta innehåller [[IP-adress]], lånelängden och andra inställningar ex gateway.

Några av de vanligaste inställningarna som DHCP-servern ger till DHCP-klienter är:

  • IP-adress och nätmask
  • DNS
  • WINS

Ofta används en DHCP-server för att skicka annan konfigurationsinformation som:

  • Värdnamn
  • Domännamn
  • Standardgateway
  • Tidserver
  • Skrivarserver

Som tidigare nämnts är fördelen med att använda DHCP är att ändringar i nätverket, till exempel en ändring av adressen till [[DNS-server]]n, bara behöver ändras i DHCP-servern, och alla nätverksklienter kommer automatiskt att omkonfigureras nästa gång deras DHCP-klienter hämtar information från DHCP-servern. DHCP-servern gör det också är enklare att integrera nya datorer i nätverket, eftersom man inte behöver leta rätt på en ledig [[IP-adress]]. Även konflikter i tilldelning av [[IP-adress]]er minskar. Skulle man av någon anledning aktivera ytterligare [[DHCP]]-srevrar på samma nätverk kommer nätverket att bli trögt och upphöra att fungera.

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.