Referensmodellen OSI


[[TCP/IP]] Transmission Control Protocol/Internet Protocol

I TCP/IP-modellen har mängden skikt reducerats, med enkelhet som syfte. Man har slagit samman vissa funktioner som var delade i OSI-modellen, för att förenkla proceduren och minska antalet kontrolldata.

OSI TCP IP

Skikt 4 applikationsskikt där de tre översta skikten från OSI-modellen, 7 applikations-,6   presentations och 5  sessionsskikt, har slagits samman till ett applikationsskikt med sammanslagna funktioner, i tillämpningsnivån som till exempel webbläsning i HTTP, kort för Hypertext Transfer Protocol.

Skikt 3 transportskiktet delar in informationen i paket och återställer dessa i rätt ordning i mottagaränden. Paketen skickas nämligen oberoende av varandra genom nätet och kommer därför oftast fram i fel ordning. Vanliga protokoll är OSI’s Transport Class 0, 1 och 4, Internets TCP (Transmission Control Protocol) och Novells SPX (Sequenced Packet Exchange).

Skikt 2 Internetskiktet (nätverksskiktet) ansvarar för att skicka data från en nod till en annan nod på ett pålitligt vis. Det innebär att lagret i synnerhet ägnar sig åt routning (finna väg) och tillhandahåller dataöverföringstjänster åt transportskiktet. Vanliga nätverksprotokoll är IP, IPX, CONS samt CNLS.

Skikt 1Nätverksåtkomst kan beskrivas som en sammanslagning av skikt 1, det fysiska lagret och skikt 2, datalänksskiktet från OSI-modellen.

Eftersom vi i PC-miljö kan kan välja fritt vilket nätverkskort vi vill använda kan varken kortet (Fysiskt) eller drivrutinerna till kortet (Datalänk) vara på något sätt bundna till en definition av TCP/IP. Därför börjar TCP/IP protokollstacken först vid nätverksskiktet enligt bilden ovan. Även om ARP, RARP och X.25 arbetar med data som härrör sig från datalänkskiktet tillhör även dessa nätverksskiktet. TCP/IP eller Transmission Controll Protocol/ Intemet Protocol, som är det fullständiga namnet, är idag vad som skulle kunna kallas för ryggraden på Internet.

Andra datorkommunikationsprotokoll minskar i betydelse och TCP/IP vinner mark i de flesta sammanhang t.ex. i lokala nätverk LAN. Protokollet ägs inte av någon utan kan fritt användas utan kostnad.

 

OSI-TCP-IP-ENCAPSULATION IT

 

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.